TRANSFER AUDIO

De naadloze box

Op de schets is te zien dat de 22 mm MDF platen gewoon haaks verlijmd wordt als eerste stap. Met bij voorkeur een kantfrees of met enig schuurwerk wordt de kopse kant precies in lijn met de haaks daarop staande plaat gemaakt, zodat de beide vlakken exact vlak zijn. Dat is situatie A.

Dan wordt en een -iets overmaatse- 6 of 8 mm plaat over heen gelijmd. Zet de 6-8 mm plaat met lijmklemmen vast, maar klem niet te hard. Gebruik ruim lijm, zodat straks bij frezen de lijmvlakken goed volgelopen zijn. Veeg met een natte spons overmatige lijm weg. Men kan er voor kiezen om met een enkle plaat de kopse knat weg te werken, dan wel beider platen van een 6 a 8 mm extra laag te voorzien. Los van het beoogde optisch effect, wordt zodoende een mooie constraint-layer box met 28 a 30 mm wanddikte als bonus verkregen.

Nadat ook die aansluiting(en) precies passend gefreesd is(zijn) met een kantfrees, en licht zijn nageschuurd, is situatie B ontstaan. Tenslotte wordt met een kwart-rondfrees de aanlsuiting, die 90 graden was, kwart-rond gefreesd. De grootste, met een normale bovenfrees nog te gebruiken kwartrondfrees, heeft een straal van ongeveer 20 a 25mm.

Tenslotte dient het kwartronde vlak in ongeveer 3 lagen grondverf gezet te worden, waarbij tussen elke laag het vlak na drogen -voorzichtig zodat het MDF niet beschadigd wordt- geschuurd moet worden met korrel 400 a 600. Plamuur na een grondlaag een eventueel zichtbare lijmnaad voorzichtig dicht, en schuur deze na uitharden weer voorzichtig weg. Wees voorzichting met het schuurwerk van het kwartrond, want voor men er erg in heeft worden er voren in het MDF geschuurd, en dat is straks een van de aardigheden van deze werkwijze is dat bij goed verdeelde lijm, er helemaal geen naplamuren nodig is. Zelfs als dat wel het geval is, is meestal 1 plamuuractie voldoende om de lijmnaad te dichten. Daarna vullen verdere lagen grondverf de naad vanzelf uit. Bij 3 grondlagen en 3 a 4 aflaklagen zal er , als alles goed gegaan is, geen enkele lijmnaad zichtbaar zijn. Anders dan bij de meeste andere bewerkingen van MDF behuizingen, is er met deze methode ook na jaren geen naad zichtbaar.