TRANSFER AUDIO

PAR17

17 cm midwoofer met gecoat papieren conus, rubber rolrand en geperst staal chassis
€ 23,- (incl. BTW en excl. € 6,95 verzendkosten)
Producten kunnen binnen 14 dagen geretourneerd worden mits onbeschadigd

Plaats bestelling Download de Datasheet

Mijn naam is Eelco de Bode en ik run Transfer Audio, een kleine leverancier van losse luidspreker-chassis met bijbehorende systeem-ontwerpen. Op de eerste plaats ben ik zelf luidspreker fanaat. Anders dan bij de meeste van mijn collega's liggen mijn "roots" niet alleen in bouwen met dure drivers van bekende merken. Ik heb vele jaren ervaring in het werken met ook onbekende luidsprekers uit de dumphandel.

In 1972 bouwde ik mijn eerste paar luidsprekerboxen. Een paartje Philips breedband luidsprekers uit oude radios werden in een box uit het gerecycled spaanplaat gebouwd. Als versterker diende een Hape (al heel lang verdwenen!) 2x6 watt RMS inbouwversterker. En Tesla Pick up je completeerde het geheel. Het klonk niet slecht. Korte tijd later las ik in de Consumentengids dat de Goodmans DIN 20 doe-het-zelf kit als beste getest werd. Uit Engelse tijdschriften wist ik al dat dat kitje in Engeland spotgoedkoop was (nog geen hfl 20 per box!) dus dat moest ik hebben. Het bleek een grote stap voorwaarts. Gebouwd in 18 mm spaanplaat klonk het verrassend goed. Vanaf dat moment begon een jaren durende onrust met steeds nieuwe en betere draaitafels (ERA 444, Thorens) zelfbouwvesterkers uit Elektuur (Ekwa/Ekwin) en Wireless World en steeds weer andere luidsprekers. In 1978 bouwde ik als voorlopig hoogtepunt de Chris Rogers PRO 9TL uit Practical Hifi& Audio, een enorme en loodzware 100 liter transmissielijn met KEF B139, Peerless K040MRF en Audax HD 12x9. En: steeds meer bekenden en ook onbekenden die mijn creaties hoorden en ook wel een paar betaalbare luidsprekers wilden.

Tot begin jaren 80 stonden de doe-het zelfontwerpen uit de bekende Engelse bladen als de HiFi Answers Monitor, Practical Hifi/Rogers Pro 9 TL. Hifi News Webb TLS, Tabor, Aktkinson MIDI Line, maar ook de LS 3/5a, Braun LB 500, diverse Kefkits model voor mijn ontwerpen, bijna altijd uitgevoerd met beduidend goedkopere, maar soms uitstekend drivers van bijvoorbeeld Philips ( AD 7066/8066/10100, 211 SQ) ITT, Braun, Heco, Goodmans en anderen, die eind jaren '70 en in de jaren '80 voor afbraakprijzen in Nederland, Duitsland en Engeland verkocht werden.

Daarnaast werd met wisselend succes geexperimenteerd met JVC bandfilm tweeters, de beruchte Steathern/Infinity MRHF 60 cm magnetostaten, Jordan Watts moduul, Jordan 50 mm Moduul en Shackman Electrostaten.